marți, 9 septembrie 2014

Declaratie de dragoste :)

Pot spune ca am avut noroc la calatorii, am avut noroc in a vedea locuri si lucruri frumoase care mi-au umplut sufletul de bine si de bun.
De la Apusenii de vara la Alpii de iarna, de la Marea Nordului si pana la frumosul sud al Frantei, m-am bucurat de fiecare colt de natura pe care l-am vazut si pe care l-am calcat cu pasul. Multe din ele mi-au picurat lumina, bucurie si incantare in suflet, de multe m-am indragostit, pe multe le declar ca locul in care m-as retrage ... si pe dealurile Ampoiului, dar si in Camargue. De ce nu ... cate un sfert de an in fiecare din ele, cu un mic drum scurt si pe la Barceloneta. Doar sferturi de an, nu jumatati si nu un an intreg, ca prea m-am indragostit de multe locuri :).
Pentru ca celelalte sferturi de an ramase .. le-as pastra pentru orase. Ce sa fac, m-a facut mama in metropola bucuresteana, sunt prin definitie ... animal de oras desi bateriile le incarc in natura.
Iubesc Sibiul vechi cu strazile lui stramte unde nu ma deranjeaza ca nu sunt pomi, iubesc muzeul Bruckental unde am descoperit-o pe Alexandrina Filionescu cea atat de frumos pictata de Grigorescu. In Bucuresti ... sunt acasa, ce sa fac ... nu-l iubesc, dar e parte din mine ... complexa relatia.


In Bruxelles sunt acasa, dulce acasa, ii iubesc ploile si parcurile pe langa care trec pe drum spre munca. Lentoarea bastinasilor si faptul ca ne accepta destul de elegant pe toti cei ce le stalcim multele limbi oficiale, fac din orasul asta un loc bun de trait. Parca valtoarea si nebunia tipice oraselor mari raman undeva in centru si pe masura ce te indepartezi de munca, pe drumul spre casa ... metropola se transforma in ceea ce se numeste ... "almost a city, better a small town, closer to a big village". That's my home, full of cherry flowers in the spring, full of rain all year.

Roma am vaut-o de prea mult timp ca sa am amintiri despre orasul in sine, mai degaba imi amintesc italienii, ce nu eram fanul lor infocat ... si mai mult ii "iubesc" dupa ce i-am vazut in mediul natural. Poate in alte circumstante, mi-ar placea orasul, deocamdata nu e pe lista celor iubite.
Barcelona in schimb, e o lumina de oras. Culoare, viata, muzica, suflet si mandrie catalana. E unul din cele mai vibrante si pozitive orase in care am fost vreodata, nici marea nu mai e rece cand esti pe plaja la Barcelona ... ca o incalzesti cu sangria. 


Londra, cu "muzeele"ei, (Marks & Spencer, Selfridges, Harrods, si multe multe altele dar totusi exista o limita) unu mai bine dotat in "exponate" decat altul, mi-a placut mult, dar nu pot spune ca mi s-a lipit de suflet.

New York, ultima metropola vizitata ... cu agitatia, gri-ul centrului si caramida veche din zonele rezidentiale, cu aglomeratia de rase pe oriunde te uiti, m-a sufocat. Pana la a-mi lua respiratia de tot.  ... dar nu de placere, ci de lipsa de aer, de prea multi oameni, in prea multe constructii si prea putina natura. Pot spune cu mana pe inima ca cea mai frumoasa zona a lui e Central Park, cu toate ca are si el destule "muzee" cu exponate variate si la preturi super accesibile pentru cineva invatat cu preturi bruxeleze.

Dar chiar si asa ... dintre cele doua orase saxone, Londra e eleganta, are acea noblete pe care i-o da vechimea ei de vechi oras european, pe cand New York e eficient, aglomerat si in mod evident un oras in care sa faci bani. Si cand mai traiesti ? Si cum traiesti ? Si cand te-ai saturat de regulile pe care trebuie sa le respecti (in sensul de obey not just respect) la fiecare pas ce faci ? Dar nu acu e postul de pus intrebari existentiale.


Asta e postul in care se face o declaratie de dragoste. Cui ? Unui oras, unei stari, unei senzatii ... unui loc luminos desi aglomerat, unui loc romantic desi incredibil sau mai bine zis neasteptat de bine organizat. O da, e o declaratie de dragoste pentru el, doar el ... Parisul. Aglomerat si vibrant nu sufocant, plin de turisti cu gura cascata si francezi neasteptat de rabdatori cu puhoiul de venetici. Cu braserii pe trotuare si cu chelneri fitzosi, cu restaurante de fitza ascunse pe stradute si cu picnicuri pe podul de lemn de peste Sena. Modern si romantic in acelasi timp, elegant si muncitoresc, cu biserici si muzee moderne, cu moschei si place Pigalle .... in acelasi amalgam unde fiecare isi are totusi locul clar: PARIS.

Atat de mult imi place orasul asta, ca n-am ce face, pe toate celelalte le compar cu el si nu stiu cum ... dar mereu iese pe primul loc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu