sâmbătă, 11 octombrie 2008

Bonjour madame :)

Bonjour madame, Bonjour monsieur, Ca va ? Ca va ! Bla bla, bla bla ...


Foarte politicosi, cu un aer usor desuet pentru romanul vesnic incruntat, stresat si pe picior de bataie la orice remarca ....

Primele experiente printe belgieni, in calitate de expat, primele intalniri cu birocratia lor, care nu e mai rea inca decat a noastra, cu tot ce presupune mutatul la ei cu toate cele.
Iti trebuie cont curent la o banca locala - daca esti roman sau bulgar ... va lua mai mult timp probabil, pentru ca sunt singurele doua tari membre ue care nu fac parte din nu stiu ce asociatie de securitate a datelor bancare asa ca ... dureaza pana te verifica. De asemenea, trebuie dus act de identitate cu adresa, pasaportul nu e bun, ca sa poata verifica acasa despre tine ... si asa dureaza de la 2 ore la minim 2 zile (cazul meu cel fericit) pana la o luna jumate. Orice poate fi folosit in ajutorul tau (contractul de munca, contract de inchiriat casa, orice act cu implicatii legale) te ajuta. Le dovedeste lor ca esti serios.

Iti trebuie casa. Planul e asta: vezi casa, decizi, anunti. Dar e bine sa fii super atent la toate detaliile ca sa poti negocia. Incredibil, dar chiar si-n lumea civilizata, se poarta negocierea (destul de dura) ca in piata la matache. Se negociaza totul, de la perioada contractului (aici standardul e 9 ani), pana la ce ai voie sa mermelesti prin casa chiar si pana la valoarea chiriei (acelasi proprietar scoate acelasi apartament la inchiriat cu mai multe agentii, scade pretul la una, dar la alta nu ... daca tu clientul te prinzi si zici ca ai gasit acelasi apartement mai ieftin ... bravo tie, daca nu ... nu-ti spune nimeni, stai ca l-am ieftinit, trebuia sa ai ochii mari deschisi).
De obicei apartamentele sunt nemobilate, poate doar bucataria, pentru ca pentru cele mobilate trebuie platit impozit si in perioada in care nu este inchiriat. Asa ca trebuie sa te gandesti si la cheltuielile care urmeaza dupa ce alegi casa, ai de luat totul de la covoare pana la perdele, inclusiv toate electrocasnicele.

Bon, te-ai hotarat, asta-i casa, asta-i locul, gata vrei sa dai banu. Aici te reintorci la punctul anterior si speri ca ai impresionat - evident ca in mod pozitiv - audienta bancara astfel incat in 5 zile sa ai contul ala nenorocit (curent, nu de credit, sa nu va imaginati ca au mari motive de validare). Te duci si depui un numar de chirii ca si depozit blocat in banca. Atata timp cat stai in apartamentul cu pricina, banii tai stau blocati in banca, bine macar ca dobanda e la tine nu la proprietar. In felul asta se asigura ca daca ii strici ceva in casa, poate pastra din depozitul cu pricina. Asta-i unul din motivele pentru care trebuie sa ai grija de casa si mai ales daca vrei sa modifici ceva sa ai incuviintarea scrisa a proprietarului.

Si dupa asta incepe lupta cu birocratia: inscrierea la Mutualite - adica asigurarile medicale obligatorii, inscrierea la Comuna - adica declararea resedintei pentru rezidenta. Comuna e sectorul lor, si fiecare comuna are independenta asa ca nu poti aplica informatiile aflate de la altii care stau in alta ca poate nu se pupa :). Si au un program ... de te doare mintea cand vezi. Sa tot fii functionar la stat in Belgia.
Doamne ajuta

Un comentariu:

  1. mda, asa se "poarta" la civilizatzie. dar asta se face doar la inceput. daca vad ca esti ok si nu faci nici o boacana, nu mai ai treaba cu ei. se numeste ca-ti faci history. cand am ajuns in Canada am dat depozite pe la toti, la telefon, la curent, la chirie, la credit card.
    succes si adaptare usoara!

    RăspundețiȘtergere