marți, 14 octombrie 2014

Mirari personale

Citeam pe National Geographic un articol despre puterea generozitatii si cum oameni la fel de normali si obisnuiti ca si mine au schimbat vieti. Linkul aici: Regular people who changed the world, and how you can too. Printre alte subiecte interesante din articol, care sigur merita mai mult timp de digerat, mi-a sarit in ochi un citat: Nelson Rockefeller said, "A man should make all he can and give all he can." Private philanthropy is a cornerstone of American culture. But not so much elsewhere. In Europe people don't expect charity. They expect their government to provide essential social services."
Si pentru ca traiesc in Europa, intr-o tara europeana unde viata curge normal si cu si fara guvern, mi se pare normala partea care se refera la atitudinea europeana. Pentru ca e normal ca intr-o tara in care platesti prin taxe accesul la anumite servicii, cel pe care il platesti ... guvernul in speta, sa-ti livreze acele servicii. Sanatate, invatamant, drumuri, salubritate. Tot ceea ce inseamna taxa platita trebuie sa se reintoarca spre cetatean in servicii prestate lui, cu respect si de calitate. Nu in bataie de joc si nu ca si cum i-ai face un serviciu ca ii iei taxele, pentru ca pana la urma ... acel cetatean poate alege sa le plateasca in alt loc, pentru alte servicii. Prestate cu mai putina mandrie poate, dar cu mai mult bun simt si de mai buna calitate.

Dar pentru ca am radacinile intr-o alta tara europeana, ma intreb eu asa ... cu toata greata si cu tot dezgustul: in tara aia a romanilor mandri ... cat de mandru o fi guvernul cand  mandrii lui romani trebuie sa se trateze in strainatate pentru boli cu 90% sanse de recuperare acolo si maxim 10% in tara aia plina de mandrie. Si ca sa se poata trata decent in tarile alea unde mandria nu e pusa pe afise, intind mana si cer celor care pot si vor si au inima deschisa sa-i ajute. Dar sunt atat de multi ... si cu povesti atat de dureroase. Sunt curioasa cat de mandra va fi Stefania ca e romanca atunci cand va creste si-si va aminti cu cata mandrie au operat-o romanii ca sa o repare nemtii ... de vreo 15 ori au incercat ... si tot de atatea ori au ratat. Da, isi va aminti acele operatii ... a ramas cu cicatricile si cu amintirile ... dar oare doctorii aia si-o vor aminti? Si vor fi mandri de incompetenta lor ? Si de micimea nu doar a cunostintelor/experientei lor, dar si a inimii lor ... de vreme ce i-au refuzat accesul la un drept european sa fii tratat in alta tara prin semnarea unui nenorocit de formular european. European, ce-i drept ... nu romanesc ca sa merite ceva mandrie.

Si ma mai intreb cat de mandru o fi guvernul ala cand absolventii de licee, fara bac vor termina facultatile. Si in mandria lor nu doar ca nu vor sti sa-si vorbeasca limba, dar poate nici tabla inmultirii nu o vor stapani prea bine ... poate la numarat pahare prin baruri s-or mai pricepe, desi de la fara numar in sus nu mai e cazul nici de asta. Ca Scoala romaneasca produce tampiti nu am spus eu, a spus-o un om implicat si din pacate o spun parintii. Parinti care de multe ori se transforma in meditatorii pruncilor lor, pentru a suplini acasa ceea ce nu se face la scoala.


Inca un motiv de mandrie, sigur trebuie sa fie faptul ca mandra tara romaneasca e singura din UE si a doua din Europa, alaturi de Albania care este pe lista site-ului Worldvision de  lupta impotriva saraciei infantile. Ce-i drept e drept, in mandria noastra suntem intr-o lista selecta: Etiopia, Uganda, Haiti ... toate tari mandre, pun pariu.

Cat de mandru poate fi asa un guvern care pe toate le organizeaza asa de bine de-i pleaca oamenii incotro vad cu ochii in cautarea unei vieti normale, nu a luxului. A unei vieti pe care sa o traiesti, nu o viata care sa te consume. Si ma gandesc ca guvernul merita sa ramana doar cu baronii si baronasii pe care-i tine in brate cu mandrie. Si pentru ca mandria asta de afis e incompatibila cu munca, onestitatea si corectitudinea, sunt curioasa, din ce-si vor mai hrani ei buzurarul si fitele.
Ca mandria nu tine nici de foame, nu te tine nici sanatos si in mod evident nu te educa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu